Barokní kostel s gotickou věží. Kostel se prvně zmiňuje r. 1333, po ničivém požáru r. 1654 byla zachována jen věž, zbytek byl nově vystavěn v barokním stylu, stavba byla dokončena r. 1705. Kostel byl znovu opravován po požárech v l. 1769 a 1771. V l. 1993 - 1998 proběhla jeho celková rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Obec Senice na Hané se nachází v okrese Olomouc, 238 m n. m. Jedná se o typickou hanáckou obec s bohatou historií, s řadou významných památek. Bezplatné parkování automobilů ve možné přímo na náměstí, nebo v přilehlé ulici Zákostelí.
František Kinař, 26.8. 2013

historie

Kostel sv. Maří Magdalény se prvně zmiňuje r. 1333. Do r. 1654 se kolem kostela rozkládal hřbitov. Prvními majiteli kostela byli vladykové ze Senice. Roku 1516 kostel do své správy převzala olomoucká kapitula. Kostel se poté zmiňuje až roku 1654, kdy bohužel vyhořel. Kostel byl zničen do té míry, že byla zachována jen gotická věž a zbytek byl nově vystavěn v barokním stylu. Zajímavostí je, že přístavba byla provedena tak, že věž nestojí přesně v

Eliščina cesta
    Pověst vypráví, jak paní Eliška, dcera Smila z Kunštátu (vdaná od r. 1464 za Hynka ze Sovince, které patřila i část Senice), se usadila po ovdovění na tvrzi Lysově nedaleko Seničky, a každou neděli odtud jezdila lysovským údolím na mši do kostela v Senici. Tzv. „Eliščina cesta“ prý nikdy nezarostla travou.