Pozdně barokní kostel sv. Jiří a sousední fara (čp. 37) jsou zřejmě nejstaršími stavbami obce. Byly postaveny v l. 1783 - 1785 pravděpodobně podle návrhu Karla Jana Hromádky, v období rozkvětu panství za vlády rodu knížat z Dietrichsteina. Od roku 1958 patří mezi chráněné památky ČR.
kostel sv. Jiří s přilehlou farou
Graficke pismenko Pozdně barokní kostel sv. Jiří a sousední fara (čp. 37) jsou zřejmě nejstaršími stavbami v obci. Byly vybudovány v letech 1783 - 1785, autorem arch. návrhu jejich podoby byl pravděpodobně Karel Jan Hromádko. Obec se zmiňuje prvně r. 1332, kdy patřila k panství Sirotčího hradu mikulovské vrchnosti. R. 1537 se zmiňuje jako pustá ves. Před r. 1573 byla znovu osídlena a patřila k Mikulovu. V 16. stol. převládal v obci protestantismus, roku 1582 se v obci připomíná kostel. Roku 1575 získal panství rod knížat z Dietrichsteina, za kterých došlo k hospodářskému rozkvětu celého kraje, zejména v 2. polovině 17. stol. a v průběhu ...
E.H. podle http://www.klentnice.cz; Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://www.farnostimikulovska.cz, 15.10. 2013

popis

Pozdně barokní kostel s klasicistními rysy je jednotnou, přibližně orientovanou jednolodní stavbou obdélného půdorysu, s půlkruhově ukončeným kněžištěm, při jehož severní zdi je čtyřboká sakristie. Nad západním vstupním průčelím se tyčí hranolová věž (zvonice). Fasády jsou členěné obdélnými vpadlými výplněmi, okna jsou podélná, segmentově zakončená. Západní průčelí je na bocích konkávně projmuté (ve cviklech jsou točitá schodiště), je završeno

E.H. podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2. [J/N], Academia, Praha 1999, 15.10. 2013

Břeclav  (BV)
    Klentnice