Kostel byl postaven r. 1543 mistrem Blažejem z Litomyšle, pův. jako hřbitovní. R. 1592 prodloužen mistrem Třebkou. Výrazný štít se sochami vytvořil sochař B. Vlček. V 2. pol. 17. stol. byl kostel barokně upraven, znovu upraven r. 1769 a v l. 1903-11 po zrušení hřbitova. Opraven v l. 1994-2000.
Graficke pismenko Kostel Nejsvětější Trojice je malý renesanční jednolodní kostelík s unikátním štítem s bohatou sochařskou výzdobou. Není zdaleka tak výraznou dominantou jako chrám sv. Vavřince, avšak také stojí za vidění. Nachází se v největším vysokomýtském parku - v Jungmannových sadech v centru Vysokého Mýta. Byl původně postaven jako kostel hřbitovní, hřbitov se v těchto místech rozkládal až do počátku 20. století, poté byl zrušen. Kostel nemá věž, má jen malou sanktusovou věžičku. Kostel si je možné prohlédnout jen dvakrát ročně: na Den otevřených památek a na Štědrý den, kdy je před kostelem živý betlém.
Vojtěch Barcal, 22.8. 2013

historie

Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven roku 1543 mistrem Blažejem z Litomyšle. Původně hřbitovní kostel byl postaven na bývalé kněžské zahradě, dnes jsou zde Jungmannovy sady. Roku 1592 byl kostel prodloužen mistrem Třebkou. Výrazný štít stavby se sochami a štukovými postavami vytvořil pardubický sochař B. Vlček. Po třicetileté válce byl kostel opraven a barokně upraven (vč. štítu), znovu roku 1769. U kostela bývala zvonice z počátku 17.

E.H. podle http://mesto.vysoke-myto.cz; http://www.nockostelu.cz; http://monumnet.npu.cz; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 5.12. 2013

popis

Jednolodní obdélný kostel s odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem a se čtvercovou sakristií na jižní straně. Presbytář podepírají opěráky, okna jsou hrotitá, v lodi půlkruhová. Výrazný novorenesanční štít je zdoben sochami a štukovými postavami svatých - sv. Václava, sv. Vojtěcha, Panny Marie a sv. Vavřince od B. Vlčka. Loď kostela je sklenuta třemi poli barokní křížové klenby s pasy, sbíhajícími na přízední pilíře, presbytář je sklenut

E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 5.12. 2013

Pardubický kraj