Umělecky hodnotná, pravděpodobně lidová pískovcová socha sv. Floriána v Čehovicích v obvyklé podobě římského vojáka s korouhví hasícího hořící dům. Roku 1886 ji nechaly postavit dcery manželů Kovalowských. Roku 2002 deponována a nahrazena kopií. Od roku 1995 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
Čehovice - socha sv. Floriána
© Ivo Rozehnal, 08/2013
Graficke pismenko V obci Čehovice při křižovatce místních komunikací v jihozápadní části, stojí poměrně stranou zájmu socha sv. Floriána. Tato kamenná socha na odstupňovaném podstavci má tradiční podobu římského vojáka s přilbicí, pláštěm, držící v levé ruce korouhev a v pravé hasí vodou z vědra patrový dům v plamenech. Na čelní mramorové desce je dnes již špatně čitelný nápis: „Sv. Floriáne patrone náš, opatruj nás od časného a věčného ohně“. V zadní části je na mramorové desce nápis: „Na věčnou památku Jiřího a Františky Kovalowských věnovaly vděčné dcery 1886“. Socha je zhotovena z pískovce. Jak je uvedeno v seznamu kulturních památek okresu Prostějov, jedná se o kopii z roku 2002, když originál byl deponován.
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012, 14.8. 2013

Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Svatý Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. polovině 3. století v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře

socha, monument
     Prostějov  (PT)