Kostel připomínán již v roce 1352. Gotický kostel byl následně barokně upraven roku 1780 a poté roku 1880 dle návrhu stavitele Achilla Wolfa regotizován - mj. byla vztyčena nová štíhlá sanktusová věžička,obdélná okna zaměněna za hrotitá. Zchátralá dřevěná zvonice se v polovině 19. stol rozpadla.
Graficke pismenko Kostel spadá pod římskokatolickou farnost Slaný. O rekonstrukci usiluje občanské sdružení Wotrubia. V kostele se čas od času pořádají koncerty za finanční podpory města Slaný. Výtěžek z koncertů je určen na záchranu památky.
E.H. (web), 17.9. 2013

Kostel sv. Jakuba Většího v Lidicích
    Kostel sv. Jakuba Většího v Lidicích u Otrub (někdy také nazývaných Menší Lidice nebo Lidický dvůr) je připomínán již v roce 1352. Původně gotický kostel byl následně stavebně upraven roku 1780 a poté roku 1880 v novogotickém stylu podle návrhu Achilla Wolfa, kdy byla vztyčena nová štíhlá sanktusová věžička, obdélná okna byla nahrazena hrotitými (jako ve středověku), dále byla přistavěna sakristie a v interiéru instalována nová novogotická

František Kinař, 8.8. 2013

popis

Jednolodní obdélný kostel, s polygonálně ukončeným obdélným presbytářem s opěráky a obdélnou sakristií na severní straně. Loď kostela i presbytář jsou plochostropé, triumfální oblouk je lomený. Hlavní oltář je barokní z 18. století, portálový, se sochami sv. Petra, sv. Pavla a se sousoším Nejsvětější Trojice, oltářní obraz namaloval František Sequens r. 1880.
    E.H. podle Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978, 17.9. 2013