Barokní kostel byl postaven nebo spíše vznikl výraznou přestavbou staršího kostela r. 1721 (kostel v obci do té doby však nebyl zmiňován). Jádro věže je zřejmě středověkého původu, presbytář je patrně gotický. Část vybavení kostela z 1. pol. 18. stol. (křtitelnice, kazatelna, sochy). Zvon z r. 1504.
Kostel svatého Jiří v Libině
Pohled na kostel od jihu.
© Pavel Vítek 06/2013
Graficke pismenko Obec Libina leží při silnici č. 446 vedoucí ze Šumperku do Uničova. Nachází se 14 km jihovýchodně od Šumperka a 13 km severně od Uničova. Kostel svatého Jiří se nachází v centru obce při silnici, procházející obcí.

historie

Obec Libina je prvně doložena k roku 1348. O farnosti v Libině jsou zprávy ze 16. století. Žádné přímé zmínky o zde stojícím kostele však nejsou. První zpráva je až z roku 1721, kdy byl postaven nový kostel v raně barokním stylu, nebo, a to je pravděpodobnější, byl již stojící kostel radikálně přestavěn. Jádro věže a snad i základní dispozice kostela jsou zřejmě středověkého původu, presbytář je patrně gotický. Nejstarší zvon ve věži s

Pavel Vítek – zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 2. (J – N), Academia 1999; https://sites.google.com/site/rkflibina/uvodni-strana, 4.8. 2013

popis

Kostel svatého Jiří je orientovaná jednolodní stavba s odsazeným, pětiboce uzavřeným kněžištěm. Po stranách kněžiště je kaple a sakristie, v jejímž patře se nachází oratoř. V ose západního průčelí je vystavěna hranolová věž. Vstupní portál je pravoúhlý, hlavní vchod do kostela vede křížově zaklenutým podvěžím. Na východní straně kostela je uzavřená grotta se sousoším Kristus na hoře Olivetské. Kněžiště je zaklenuto valeně s výsečemi a

Pavel Vítek – zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 2 (J – N), Academia 1999; https://sites.google.com/site/rkflibina/uvodni-strana (doplněno redakcí), 4.8. 2013