Bývalý františkánský klášter byl postaven kardinálem F. Dietrichsteinem v l. 1610-20 vč. přestavby pův. hřbitovní kaple na kostel Nejsv. Trojice (zbořen r. 1790). R. 1654 postavena kaple sv. Kříže. Klášter zrušen r. 1788, poté zde byla pekárna, octárna. Rekonstrukce koncem 20. stol., dnes hotel atp.
Hotel Octárna, bývalý františkánský klášter (později pekárna, octárna).
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko V Kroměříži za východním centrem města, v trojúhelníku ulic Tovačovského, Kostnické a Oskol, nalezneme zbytky původního františkánského kláštera. Dnes se zde nachází budova Staré polikliniky (pův. chudobinec, postavený na místě františkánského hřbitova), parkoviště, uprostřed stojí kaple sv. Kříže a za ní je soukromý prostor hotelu Octárna, který vznikl rekonstrukcí bývalého konventu. Zde se nacházejí mozaikové lunety Maxe Švabinského.
Ivo Rozehnal, 20.7. 2013

historie

Objekt bývalého kláštera františkánského řádu zaujímal východní prostory tehdejšího středověkého města. Byl vybudován na počátku 17. století. Samotná kaple sv. Kříže byla přistavěna r. 1654. Sousední hřbitov vedle konventu byl nadále využíván i po zrušení kláštera. Dnes jsou některé náhrobní kameny vestavěny do zdi, která odděluje část polikliniky s lékárnou od hotelového areálu. Samotná kaple sloužila také bývalému sirotčinci (budova dnešní

Ivo Rozehnal - použité zdroje: web octárna.cz, mesto-kromeriz.cz, info v místě a infocentrum KM (upraveno redakcí), 20.7. 2013
    Lunety Maxe Švabinského
    Byly původně určeny pro výzdobu lodžie Národního divadla, když měly nahradit fresky od J. Tulky. K realizaci nakonec nedošlo zamítnutím schvalovacích orgánů. Dílo tak bylo v roce 1963 předáno Národní galerií zdejšímu Uměleckohistorickému muzeu v Kroměříži. Lunety byly nejprve instalovány v Colloredově kolonádě v Podzámecké zahradě, ale v roce 1998 byly přemístěny do areálu Octárny, kde Max Švabinský prožil dětství. Osazeny jsou lunety - Jan

Ivo Rozehnal - použité zdroje: web octárna.cz, mesto-kromeriz.cz, info v místě a infocentrum KM, 29.9. 2013
    Františkány uvedl do Kroměříže r. 1606 kardinál František Dietrichstein. Nejprve obývali opuštěnou budovu bývalé johanitské komendy při kostelíku sv. Jana Křtitele, vlastní konvent byl zřejmě ustanoven až r. 1611 (zakládací listina se nedochovala). Protože stísněné a vlhké prostory někdejší komendy řádu nevyhovovaly, kardinál Dietrichstein nechal františkánům postavit nový konvent v blízkosti hřbitova, založeného r. 1562 během velkého moru.

E.H. podle Encyklopedie moravských aslezských klášterů, Dušan Foltýn a kol., Libri 2005; www.muzeum-km.cz; http://www.octarna.cz, 29.9. 2013

klášter
    Zlínský kraj