Moje místa 0
Rodný dům významného malíře 20. stol. Maxe Švabinského (1873-1962). Narození umělce připomíná bronzová pamětní deska na domě (autor Josef Šejnost), která byla slavnostně odhalená r. 1933 při příležitosti 60. narozenin M. Švabinského. Tvorbě umělce se obsáhle věnuje místní muzeum.
Kroměříž - rodný dům Maxe Švabinského
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko V Kroměříži v Jánské uličce stojí nenápadný středověký patrový zelený dům, čp. 11. Právě v tomto domě se narodil 17.9.1873 významný český malíř a rytec, profesor Maxmilian Theodor Jan Švabinský (1873 - 1962). Dům tvořil zadní trakt domovní fronty souběžné Kovářské ulice, a již od 17. století zde bývaly mydlářské dílny. Rodina malého Maxe se v době jeho dětství často stěhovala. Zajímavostí je, že Maxmilián později jako žák navštěvoval obecnou školu, která stojí naproti jeho rodnému domu. Na domě je umístěna bronzová pamětní deska, jejíhož slavnostního odhalení při příležitosti umělcových 60. narozenin se Max Švabinský společně s chotí r. 1933 zúčastnil. Tehdy ...
Ivo Rozehnal, doplněno redakcí (http://magazin.e15.cz; http://www.mistnikultura.cz), 18.7. 2013