Moje místa 0
Zachovalá částečně zrekonstruovaná barokní sýpka postavená za biskupa kardinála ze Schrattenbachu v l. 1722-24 podle projektu již zemřelého architekta Giovanni Pietra Tencally. Obdélná trojpatrová stavba na kratších stranách s volutovými štíty, fasády členěny pilastry, v přízemí dva průjezdy.
Kroměříž - vrchnostenská sýpka
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Jednou ze zajímavých staveb v Kroměříži je tzv. Vrchnostenská sýpka. Každého zaujme svojí velikostí a barokním štítem. Nachází se na ulici Generála Svobody, která je přístupovou cestou k vyhlášené Květné zahradě. Samotná sýpka byla postavena v letech 1722-24 na podnět olomouckého biskupa kardinála Wolfganga Hannibala ze Schrattenbachu podle projektu tehdy již zemřelého architekta Giovanni Pietro Tencally. Koncem 18. století byla upravována stavitelem J. A. Grimmem. Sýpka je částečně zrekonstruována a září novotou, což se však nedá povědět o areálu za sýpkou. Podobná sýpka se v minulosti nacházela i ve Velehradské ulici, v minulosti na ...
Ivo Rozehnal - použitý zdroj datování - turistika.cz, 18.7. 2013

popis

Sýpka je o samotě stojící mohutná třípatrová budova na obdélném půdorysu s volutovými štíty na kratších stranách. Fasády jsou členěny pilastry, na delších stranách s římsovými lizénami, na kratších s římsovými hlavicemi. Okna jsou obdélná, položená naležato, portály do dvou průjezdů v přízemí jsou zaklenuty půlkruhem.