Pravoslavný chrám byl postaven v rusko-byzantském stylu v l. 1946-48 archimandritou Andrejem jako památník obětí II. sv. války, zejm. vladyky církve Gorazda, popraveného nacisty za napomáhání výsadkářům, kteří provedli atentát na R. Heydricha. V interiéru větší množství ostatků svatých a ikon.
Kroměříž - Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje v Kroměříži naleznete na Slovanském náměstí v jižní části města, obklopený bytovou zástavbou. Postaven byl v rusko-byzantském stylu v letech 1946-1948 archimandritou Andrejem Kolomackým jako památník padlým ve 2. světové válce. Zároveň má připomínat statečného vladyku církve Gorazda, který byl souzen a popraven za napomáhání parašutistům, kteří provedli atentát na Heydricha roku 1942. Gorazd, vlastním jménem Matěj Pavlík (1879-1942), právě v Kroměříži studoval v katolickém arcibiskupském konviktu. V roce 1987 byl svatořečen a prohlášen za Gorazda II. svatého. Jeho tělo nacisté spálili, takže za ...
Ivo Rozehnal - zdroj web pravoslavnakromeriz.cz; Umělecké památky Moravy a Slezska, E. Poche a kolektiv, Academia, 18.7. 2013