Bývalá synagoga města Dobrušky s dochovanou mikví je nyní součástí Vlastivědného muzea, jehož hlavní sídlo je ve vedlejším, pův. rabínském domě. Její novogotická podoba pochází z r. 1868, kdy byla dokončena přestavba po dvou ničivých požárech města v 19. století.
Dobrušská synagoga
Graficke pismenko Historické město na říčce Dědině, zvané v horní části též Zlatý potok, je prvně doloženo r. 1320 a o jeho popularitu se zasloužil především Alois Jirásek svým románem F. L. Věk, úspěšně převedeným do podoby televizního seriálu. Severně od města prochází hlavní tah silnice I. třídy č. 14 v úseku mezi Rychnovem nad Kněžnou a Náchodem, městem pak procházejí silnice II/298 a II/ 309. Na nádraží v Dobrušce končí krátká lokální železniční trať 028 z Opočna, nemá však praktický význam, protože kromě jednoho páru ranních vlaků v pracovních dnech na ní byl zrušen provoz. Od nádraží však vycházejí turistické značky, žlutá sleduje tok Dědiny či Zlatého potoka k Cháborům, modrá prochází městem a vede do Rovného v Orlických horách.
17.6. 2019

historie

Hned vedle náměstí F. L. Věka v Dobrušce je náměstí Šubertovo, zvané také Malé náměstí. V dobách dávno minulých se mu říkalo Židovské město. Dobruška byla totiž jedním ze šesti míst v Podorlicku, kde se usadili Židé. První židovští obyvatelé přišli do města již ve 2. polovině 16. století a písemné prameny dokládají, že zde žili i v 17. století. Židé bydleli zpočátku v nájmech rozptýleně po celém městě. Až na základě císařského nařízení jim byly

popis

Budova někdejší synagogy je vsazena do fronty utvářející východní linii Šubertova náměstí. Ze severní strany k ní přiléhá dvoupodlažní dům, nyní sídlo muzea. V jeho jihovýchodním koutu je situována očistná lázeň mikve. Budova synagógy zaujímá protáhlý obdélný půdorys. V části do náměstí je budova dvoupodlažní, dále pak navazuje lodní prostor synagogy. Hlavní západní, do náměstí orientované průčelí je trojosé, vodorovně rozdělené patrovou, svrchu

Jiří Špaček (zdroj: web města Dobruška a památkový katalog), 18.7. 2013