hrad Šomoška

Somoskw, Somoskew, Drieňový Kameň, Drienov, Somoskó
Hrad byl postaven zřejmě před r. 1291 Petrem Kacsicsem. V l. 1310-12 držel hrad Matúš Čák, poté pánové ze Sečan, Országhové a Losonciové. V 2. pol. 16. stol. byl hrad nově opevněn. Okupován Turky v l. 1576-93. Dobyt povstalci v l. 1619 a 1703, násl. pobořen. Na konci 20. a poč. 21. stol. opraven.
Dominanta obce
Graficke pismenko Na hrad se dostanete z obce Šiatorská Bukovinka, kde na konci obce odbočte nahoru doleva, odkud se po zelené turistické značce dostanete ke vstupu do Národní přírodní rezervace Šomoška, na jejímž území hrad leží. Naučná stezka vede až k hradu.
http://www.hrady.sk; info OÚ Šiatorská Bukovinka, 10.7. 2013

VSTUPNÉ:
    Hrad je po většinu roku volně přístupný, během hlavní turistické sezóny (duben - říjen) se vybírá vstupné a parkovné. V podhradí je parkoviště a dětské přírodní hřiště, minifotbalové a volejbalové hřiště, je zde také potůček a několik ohnišť. Celodenní vstupné je: dospělý: 1,15 € děti: 0,5 € parkovné: osobní auto: 1,15 € autobus: 2,3 €
    E.H. dle info OÚ Šiatorská Bukovinka, 16.7. 2013

historie

Zřícenina hradu Šomoška se tyčí na vrchu, ležícím těsně u hranice mezi Slovenskem a Maďarskem. Vrch byl prohlášen r. 1983 národní přírodní rezervací Šomoška (čedičové sloupcové útvary), nejbližší obcí je Šiatorská Bukovinka (okr. Lučenec). Z hradu byla kontrolována významná severojižní stezka z Fiľakova k Vacovu a dále na Budín či Pešť. Hrad postavil, zřejmě před rokem 1291, Petr Kacsics. Roku 1310 vydali jeho synové hrad Matúši Čákovi

E.H. podle http://sk.wikipedia.org; Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček, Martin Bóna, Libri r. 2007; http://www.hrady.sk; http://www.zamky.sk, 11.7. 2013

popis

Hrad byl vybudován z místního bazaltu (čediče). Nejstarší hrad nebyl velký, rozkládal se na ploše přibližně trojúhelníkového tvaru. Ve špici, mířící na západ k příjezdové cestě, byla postavena mohutná bateriová věž přibližně kruhového půdorysu o průměru 16,5 m (tloušťka zdí více než 3,5 m). Další dvě bašty stály na zbývajících pomyslných hrotech trojúhelníku, přízemím severovýchodní bašty vedl průjezd brány. Jihovýchodní půlválcová bašta s

E.H. podle Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček, Martin Bóna, Libri r. 2007; http://www.treking.cz; http://www.zamky.sk, 14.7. 2013

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko