hrad Levice

Tekovské muzeum
Zřícenina gotického hradu z 2. pol.13. stol. Prvně se zmiňuje r. 1274. Pův. královský strážní hrad, později župní sídlo. Několikrát přestavován, po r. 1542 opakovaně opevňován jako významná protiturecká pevnost. R. 1709 poničen povstaleckými vojsky F. Rákocziho. Od r. 1958 sídlem Tekovského muzea.
střední a horní hrad z nádvoří
V opravené části hradu (Kapitánská budova) sídlí Tekovské muzeum.
26.7. 2013

historie

Levický hrad byl založen v 2. polovině 13. století jako královský strážní hrad, později byl župním sídlem. Hrad se prvně zmiňuje v písemných pramenech roku 1274 jako „castrum Lewa“ v souvislosti s předchozí obranou proti vpádu Přemysla Otakara II. Znovu se zmiňuje r. 1318 v donační listině Matúše Čáka Trenčianského (ESH). Po Čákově smrti (1321) zůstal hrad v majetku královských kastelánů a stal se sídlem správy Tekovské župy. Roku 1395 král

Rodochrozit - podle Ľudovíta Janoty, Slovenské hrady II, 1935 a Hrady a zámky na Slovensku, AB ART press, doplněno redakcí podle Encyklopedie slovenských hradů, M. Plaček - M. Bóna, Libri 2007, 4.7. 2013