hrad Sychrov

Rabštejn nad Střelou
Zřícenina fortifikace na okraji městečka Rabštejna nad Střelou, na hřebeni proti areálu rabštejnského hradu. Některými autory pokládána za samostatné sídlo, jinými za předsunuté opevnění hradu Rabštejna.
bergfrit od jihu

dějiny

Graficke pismenko Vzájemné vztahy středověkých staveb v Rabštejně nad Střelou jsou zatím bez důkladného archeologického výzkumu nejasné. Okrouhlou věž na hřebeni proti areálu rabštejnského hradu považují někteří badatelé za jeho předsunuté opevnění, oproti tomu Tomáš Durdík zastává názor, že tvořila součást hradu Sychrova. Ten měl byt založen za vlády Karla IV. rabštejnským purkrabím Jindřichem. Roku 1439 sídlil na Sychrově Jan z Rabštejna, jehož potomkům hrad náležel až do roku 1508. Tehdy jej získal Kryštof z Gutštejna, již následujícího roku mu však byl Sychrov zabaven a připojen k Rabštejnu. Spolu s ním se od roku 1518 stal majetkem Šliků, kteří hrad naposledy zmiňovaný roku 1523 ponechali svému osudu – již roku 1560 je zmiňován jen jako hradiště.

popis

Od Rabštejna je Sychrov oddělen přirozenou rozsedlinou nad níž se vypíná čelo cca 60x40 metrů velkého areálu hradu. Přibližně ve středu severní strany stojí spodní část okrouhlého bergfritu o průměru cca 9 m dochovaného do výšky prvního patra těsně nad vstupní portál vedoucí od jihu. Jediným dalším zdivem je pozůstatek čelní hradby vybíhající z věže od východu. Skalnatá západní polovina hradu byla celá zastavěna, hlavní stavba stála zřejmě ve