Ojediněle zachovaný komplex zděného vodního mlýna a roubené vodní pily pod hrází rybníka na potoce Římovce, SSZ. od vsi Římova. Obě technické památky si zachovaly kompletní cenné technologické vybavení. Mlýn vznikl nejpozději již před pol. 18. století. Novým majitelem je postupně opravován.
celkový pohled na mlýn s dřevěnou krytou pavlačí
© Jan P. Štěpánek 06/2013
Graficke pismenko Nedaleko vesničky Římov na Vysočině se na potoce Římovce rozkládá pod hrází rybníka Krumlovky ojedinělý soubor historického zděného vodního mlýna a roubené vodní pily – tzv. Holý mlýn. Vysoko je z historického hlediska ceněno především zachovalé spojení mlýnského a pilného provozu s kompletně zachovalou původní technologií. Chybí pouze původní mlýnská kola, zničená v dobách komunismu. Historie mlýna spadá daleko za 18. století, kdy je poprvé vyobrazen na historické vojenské mapě. Jako Holý (Holei) mlýn je zmiňován již na počátku 19. století. Vrchol slávy a prosperity zažíval mlýn v období 1. republiky, kdy byla jeho technologie částečně doplněna ...

mlýn
    vodní