Hrady.cz
Novobarokní zámek byl postaven v 2. pol. 19. stol. majitelem sousední továrny na škrob Amylon. Patrový obdélný objekt, s členitou novobarokní fasádou s rizality a štíty. Po znárodnění sídlo MNV, byla zde prodejna a byty. Po r. 1989 byl vrácen v restituci, v současnosti je neobydlený a chátrající.
zámek Ronov nad Sázavou
Graficke pismenko Naproti zámku je můstek přes potok a grotta vystavěná ve skále. Další cennou památkou obce je středověký kamenný most (15. - 16. stol.) a nedaleko vesnice leží v lesích zřícenina hradu Ronov. Obec Ronov nad Sázavou je částí města Přibyslav.
E.H., 25.7. 2013

historie

Novobarokní zámek nechal v druhé polovině 19. století vybudovat majitel přilehlé škrobárny. Škrobárna má dlouhou tradici. Již v 19. století se zde Christian Peška pustil do průmyslového zpracovávání brambor. V jeho práci pokračoval od roku 1891 švagr František Malinský, jenž z malé továrničky vybudoval silný podnik (firma Amylon), který postupně skupoval další škrobárny. Zámek byl vystavěn na obdélném půdorysu. Jedná se o patrový, obdélný

Pavel P. podle NPÚ-Ohrožené památky kraje Vysočina, 27.6. 2013