Barokní kostel dal postavit v l. 1698-1712 hrabě Heřman Jakub Černín (arch. G. B. Alliprandi) na místě pův. dřevěné kaple (14. stol.). Poutní kostel byl v 1. pol. 19. stol. upraven na hřbitovní (zbořen ambit a jedna postranní kaple). V 2. pol. 20. stol. silně zchátral, zrekonstruován v l. 2004-05.
Římskokatolický poutní kostel Nejsvětější Trojice dal postavit v letech 1698 - 1712 hrabě Heřman Jakub Černín podle plánů Giovanniho Battisty Alliprandiho na místě původní dřevěné kaple Panny Marie ze 14. století. V kapli bylo pozdně gotické vyřezávané sousoší Korunování Panny Marie, později uctívané jako vyobrazení Nejsvětější Trojice. Kaple měla být za husitských válek vypálena a poté znovu vystavěna, s novým zasvěcením Nejsvětější Trojici. U kaple stávala poustevna, do které se měla dle pověsti uchýlit r. 1541 mniška Ludmila, dcera Jindřicha III. z Plavna (majitele panství), která musela v období reformace uprchnout z Lipska. Kaple byla oblíbeným poutním místem, a postupně přestávala kapacitně postačovat zájmu poutníků. Hrabě Heřman Jakub ...
E.H. podle http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz; wikipedia.org; http://monumnet.npu.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kolektiv, Academia 1977, 23.7. 2013

pověsti

Podle pověsti byla mariánská kaple v době, kdy na hradě Andělská Hora seděl husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic, vypálena husity. Po požáru bylo shledáno, že dřevěné sousoší Korunování Panny Marie zůstalo zázrakem zachováno neporušené.
    Legendy o důvodech vybudování nového kostela
    Jedna legenda vypráví, že hrabě Heřman Jakub Černín nechal vystavět nový poutní kostel jako výraz díků za mužského dědice, Františka Josefa Černína, narozeného v roce 1698. Podle další legendy se hraběti měla stát na projížďce vážná nehoda, kterou jen zázrakem přežil, a zraněný se bez pomoci dostal až ke staré kapli. Z vděčnosti zde poté nechal vybudovat nový kostel.

popis

Jedinečný trojboký raně barokní kostel, půdorys pravidelného trojúhelníku se zkosenými rohy má i kostelní areál s postranními kaplemi (zachovány dvě ze tří). Jednolodní kostel se zkosenými nárožími je krytý nízkou šindelovou jehlancovou střechou s trojbokou jehlancovou věžičkou. Ve zkosených nárožích byly původně tři vchody s kamennými portály, dva z nich byly ve 20. stol. zazděny. Okna kostela jsou obdélná, polokruhově zakončená, vnější stěny

E.H. podle http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz; info OÚ Andělská Hora, 23.7. 2013