Barokní kostel sv. Jiří z r. 1752 stojí na místě původního dřevěného svatostánku, zmiň. již r. 1297. Dřevěný kostel několikrát vyhořel, proto byl postaven nový zděný kostel, věž byla přistavěna r. 1776. V interiéru oltářní obraz sv. Jiří (1776) a obraz sv. Hostýna (1747) od Jana Antonína Nevídala.
© Ivo Rozehnal, 06/2013
Graficke pismenko V turisticky vyhledávaném městě Tovačově je mimo hlavní zájem veřejnosti budova nejstaršího zdejšího kostela. Zasvěcen je sv. Jiří, původně byl zasvěcen sv. Jiří, sv. Stanislava a sv. Barbory. Na místě byl nejprve několikrát postaven dřevěný kostel, který opakovaně vyhořel. Nejstarší zmínka o zdejším hřbitovním kostele pochází již z roku 1297. Barokní zděný kostel pochází z roku 1752, kdy na jeho vybudování nesl největší zásluhy tehdejší kaplan Jiří Pravdík. Věž pochází z roku 1776. Vnitřní prostory kostela jsou však poměrně chudé. Oltářní obraz sv. Jiří (1776) a obraz sv. Hostýna (1747) vytvořil mistr Jan Antonín Nevídal. Kostel je obklopen hřbitovem, na ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací web shscms.cz, czech.republic.cz/encyklopedie/objekty (doplněno redakcí podle K. Kuča, Města a městačka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 7., Libri 2008), 9.6. 2013