Kamenná socha sv. Libora z roku 1899 stojí u obce Určice. Sochu zde nechala postavit rodina Vláčilových. Sokl zdobí reliéf sv. Anny s Pannou Marií jako dítětem, sv. Libor je zpodobněn jako žehnající, držící v ruce biskupskou berlu a Bibli. Socha patří od r. 2001 mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Ivo Rozehnal, 06/2013
Graficke pismenko Jednou z drobných sakrálních památek v oblasti úrodné Hané je socha sv. Libora z konce 19. století. Tuto zajímavou sochu lze najít při silnici z Určic na Výšovice. Na čelním soklu je nápis „Svatý Libore – oroduj za nás“. Nad ním je reliéf sv. Anny s Pannou Marií jako dítětem. Nad reliéfem je část kovového úchytu na lucernu. V zadní části je informace, že dílo bylo vytvořeno nákladem rodiny Vláčilovy roku 1899, signováno "Jo.Tomáš Prostějov". Pískovcová socha ztvárňuje světce jako žehnajícího, držícího v ruce biskupskou berlu a Bibli. Od roku 2001 je chráněnou kulturní památkou ČR. Svatý Libor (latinsky Liborius), byl biskup žijící ve ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - web catholica.cz a Soupis nemovitých památek okr. PV/2012, 9.6. 2013