Židovský hřbitov založený r. 1879, r. 1881 zasvěcen, r. 1917 rozšířen. Po r. 1940 celkem 377 žulových náhrobků novodobého typu v řadách po vrstevnici s českými a německými nápisy, zdobené skromně. Hřbitov zrušen r. 1941, stavby zbořeny, plocha zorána a oseta. Po r. 1945 park s pomníkem holocaustu.
památník na místě hřbitova
© Milan Caha 06/2013
Židovské osídlení lze v Uherském Hradišti předpokládat minimálně od počátku 14. století. Své zesnulé museli dlouho pochovávat mimo Hradiště (snad v 20 km vzdáleném Uherském Brodě). Vlastního hřbitova se jim dostalo až roku 1429 severně od města mezi hradbami a řečištěm Moravy. Po vypovězení Židů z Hradiště roku 1514 byl hřbitov zrušen, později v těchto místech vzniklo barokní opevnění města. Roku 1616 bylo povoleno Židům město navštěvovat za účelem obchodu, nocovat však museli za hradbami. Teprve po zrovnoprávnění Židů roku 1848 došlo k obnovení židovské komunity v uherském Hradišti. Krátce po postavení nové synagogy bylo zřejmé, že narůstající obec (r. 1869 již měla 342 osob) potřebuje i vlastní pohřebiště – zesnulí byli zatím pohřbíváni ...
Zany podle: Jiří Čoupek a kol: Uherské Hradiště : královské město na řece Moravě, Město Uherské Hradiště, 2007, 6.6. 2013

židovské památky
    zaniklý