Starý židovský hřbitov neznámého stáří. Nejstarší známé náhrobky byly datovány do počátku 17. století. Používán byl přibližně do roku 1870, kdy byl v U. Brodu zřízen nový hřbitov. Za nacistické okupace byl hřbitov devastován a po válce bylo přibližně 80 zbylých náhrobků přemístěno na nový hřbitov.
© Milan Caha 06/2013
Graficke pismenko Starý židovský hřbitov býval na strmé ploše valu v jižní části městského opevnění, mezi hradební zdí a dnešní ulicí Pod Valy. Stáří hřbitova není známo, nejstarší známé náhrobky byly z počátku 17. století. Používán byl přibližně do roku 1870, kdy byl cca 600 metrů SV od něj zřízen nový hřbitov. Za nacistické okupace byl hřbitov vážně poničen a po válce bylo přibližně 80 zbylých náhrobků přemístěno na nový hřbitov. J. Fiedler, v knize Židovské památky v Čechách a na Moravě z roku 1992 uvádí, že na ploše hřbitova jsou viditelná torza zlomených a zapadlých náhrobků, v roce 2013 však už viditelná nebyla.