Vašendův kříž

Waschendův kříž
Kamenný kříž neznámého lidového umělce při zelené tur. značce ze Lhotky do Kozlovic. Vystavěn Josefem Vašendou (Waschendou) v r. 1844. Patrně spojen s hornickou profesí svého fundátora.
celkový pohled na kříž
© Jan P. Štěpánek 04/2014
Graficke pismenko Kamenný kříž stojí v mírném svahu pod Královou a Kozlovickou horou, nad pravým břehem Lhoteckého potoka. Kolem křížku vede zelená turistická značka ze Lhotky do Kozlovic. Křížek představuje drobnou sakrální architekturu, která ve velkém počtu tvoří součást naší krajiny. Křížky a podobné stavby představovaly poděkování obyvatel či jedinců za nějaký čin Bohu, jako pokání, či přání. Lhotecký kříž dal vystavět v roce 1844 Josef Vašenda (Joseph Waschenda), jak uvádí vytesaný nápis na podstavci kříže. "1844 * Fundator * Joseph . Waschenda * R.R * R. TM * M.V. * O pane Jesu Kriste opatruj Nas na všchech cestach života". Vznik kříže může patrně úzce souviset ...