array(1) { ["OID"]=> string(5) "11243" } klášter dominikánů s kostelem Zvěstování Panny Marie, Šumperk
Klášter s kostelem postavili dominikáni r. 1293. R. 1513 vyhořel, obnoven za přispění Petra z Žerotína. R. 1553 mniši vyhnáni protestanty do r. 1623. R. 1669 klášter opět vyhořel, barokně obnoven. Za josef. reforem r. 1784 klášter zrušen, poté zde byla kasárna a zdrav. škola. Kostel zrekonstruován.

Prohlídky kostela součástí prohlídkových okruhů městem:

Graficke pismenko Budovy někdejšího kláštera jsou sídlem Střední zdravotnické školy Šumperk (http://www.szssumperk.cz). Prohlídka kostela Zvěstování Panny Marie je pevnou součástí prohlídkových okruhů s průvodcem.
Procházkové okruhy se konají v období červen - zaří, denně, a začínají každou lichou hodinu. Vstupenky se kupují na stanovišti průvodců - v suterénu budovy radnice na nám. Míru (boční vchod je ze strany morového sloupu). Poslední prohlídka začíná dvě hodiny před koncem otevírací doby.
Kostel je možné si krátkodobě pronajmout ke konání kulturních a společenských akcí.

historie

Dominikánský klášter s kostelem Zvěstování Panně Marii byl podle klášterní kroniky založen r. 1293 vyšehradským proboštem a pozdějším olomouckým biskupem Janem Holým, původně byl vybudován v gotickém stavebním stylu. Roku 1424 či 1425 byl pobořen husity. Oprava kláštera zřejmě probíhala velmi pomalu. Roku 1452 se při konventu poprvé připomíná městská škola. Roku 1513 vyhořel při velkém požáru města i klášter s kostelem. Za přispění pána Petra z

E.H. podle Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Dušan Foltýn a kol., Libri 2005; http://www.infosumperk.cz, 12.9. 2013

O pokladu dominikánů, ukrytém v jeskyni
    Legenda vypráví, že mniši z dominikánského kláštera se v dobách třicetileté války rozhodli ukrýt cennosti, pro případ, že by město dobyli Švédové. V té době prý klášter ukrýval obrovské bohatství. Mniši si jako úkryt vybrali jeskyni v lese, kterou rozšířili klenbou a poklad sem tajně za jedné tmavé bouřlivé noci odnesli. V jeskyni zůstal jeden z mnichů, aby zde žil jako poustevník a zároveň hlídal ukryté cennosti. Jednoho dne se mnich vracel ke