Raně barokní kostel s gotickým jádrem a gotickou věží, postaven při zal. města v 2. pol. 13. stol. Mohutná věž patřila pův. městu (uloženy cennosti a listiny). Kostel vyhořel v l. 1513 a 1669, přestavěn v barok. stylu v l. 1669-88. R. 1804 přistavěna sakristie, r. 1843 kryté dvouramenné schodiště.
Graficke pismenko Kostel je přístupný turistům v rámci historických prohlídek městem "Procházka z 13. do 21. století" a "Kde žily čarodějnice". Prohlídkové okruhy jsou organizovány od budovy šumperské radnice na Náměstí míru. Vstupenku je možné koupit před prohlídkou na stanovišti průvodců (suterén radnice, vchod ze strany od morového sloupu), kde je možnost zakoupit i suvenýry. Poslední prohlídka začíná dvě hodiny před koncem otevírací doby.

historie

Děkanský kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v době, kdy bylo založeno město - přesné datum není známo, podle historiků bylo město zakládáno v letech 1269 - 1276. Současný kostel má gotické jádro ze 13. stol. (Karla Kuča a Dobroslav Líbal jej datují do 1. poloviny 14. stol.). Mohutná hranolová gotická věž kostela (3. čtvrtina 14. stol.) patřila původně městu a sloužila k ukládání cenností a důležitých dokumentů. Kostel vyhořel v roce 1513,

E.H. podle http://cs.wikipedia.org; http://www.farnostsumperk.cz; http://www.sumperk.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 13.6. 2013

popis

Raně barokní kostel se starším jádrem ze 13. stol. (podle webových stránek šupmerského infocentra, D. Líbal jej datuje do 1. poloviny 14. století). Jednolodní chrám s hranolovou věží při severní straně presbytáře, postavenou v období gotiky (křížová klenba podvěží, pozdně gotické šnekové schodiště). Presbytář s šestipaprskovým závěrem měl původně jedno obdélné klenební pole, loď byla plochostropá. Kostel byl barokně upraven do současné podoby s