Barokní kostel byl postaven r. 1753 na tehdejším městském hřbitově, stavební plány vypracoval Anton Scholz. R. 1755 kostel vyzdobil freskami Ignác Oderlický. Za josefínských reforem byl kostel r. 1784 uzavřen; r. 1790 obnoven jako hřbitovní kaple. Opraven v l. 1853 a 1900 (po zásahu bleskem).
Graficke pismenko Kostel stojí v Jiráskových sadech, v místě, kde dříve býval městský hřbitov. Na místě zrušeného hřbitova byl v l. 1896-1899 vybudován městský park, místními nazývaný prostě "U Barborky".
V kostele se konají pravidelné bohoslužby římskokatolické církve.

historie

Barokní kostel sv. Barbory byl postaven roku 1753 u hřbitova, založeného roku 1606 (zrušeného r. 1896, kdy přestal kapacitně postačovat). Předměstský hřbitov původně sloužil luteránským obyvatelům města, r. 1624 přešel do majetku katolíků. Hřbitovní kostel byl postaven díky fundacím šumperského rychtáře Matyáše Barela a radního Zikmunda Dressera. Autorem stavebních plánů kostela byl šumperský zednický mistr Anton Scholz. Roku 1755 byl kostel

E.H. podle http://www.farnostsumperk.cz; http://www.infosumperk.cz/; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 12.6. 2013