Barokní kostel nahradil pův. středověký kostel z r. 1412, věž přistavěna v l. 1588-90. V l. 1724-1811 postaven nový barok. kostel (stavitelé Jan Wisner, Antonín Scholz) - věž ze 16. stol. byla zachována. Od r. 1958 patří kostel mezi chráněné památky ČR. V l. 2004-2013 postupná rekonstrukce kostela.
Kostel po rekonstrukci
Graficke pismenko Kostel je nejstarší památkou obce. Obec Nový Malín se prvně zmiňuje v historických pramenech r. 1350; její původní jméno bylo Frankstadt (Frankštát), nové jméno nese až od r. 1947. Původní kostel byl údajně postaven na místě pohanského chrámu. Dle datace na starém kostelním zvonu (1412) lze předpokládat, že kostel zde nejpozději tohoto roku stál. K původnímu, patrně středověkému kostelu byla dostavěna v l. 1588 - 1590 renesanční věž. Díky zobrazení kostela na razítku obce z r. 1705 je známá jeho tehdejší podoba - je zde vyobrazen s obloukovými okny na podélné straně a se dvěma okny téhož tvaru na užší straně, kde byl též vchod. Dále je vidět cibulová věž ...
Martin Tlach dle zdroje http://www.farnostnovymalin.cz (doplněno redakcí), http://monumnet.npu.cz, Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Karel Kuča, Libri 2000, 29.5. 2013

popis

Orientovaná podélná jednolodní stavba, zakončená segmentově, kněžiště jen nepatrně odstupněno. V ose západního průčelí stojí hranolová věž, k jižní zdi kostela přiléhá čtyřboká sakristie s oratoří v patře. Fasáda je členěna lizénami a okny mají půlkruhové záklenky. Hlavní vstup do kostela vede podvěžím, křížově zaklenutým, kostel má ještě dva boční vchody. Loď kostela je valeně klenutá s výsečemi mezi pasy a lunetovým závěrem. U paty klenby je

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://www.farnostnovymalin.cz, 6.6. 2013