Kadov

vesnická památková zóna
Ves Kadov vznikla jako dělnická kolonie zdejších železáren z l. 1646-51. V rámci ucelené vesnické zástavby bez centrální návsi se zachovalo několik původních architektonicky i etnograficky cenných roubených přízemních domů z třetiny 19. století. Památkově chráněno je 12 domů, stodola a vodní mlýn.
jeden z historických roubených domů na návsi
© Jan P. Štěpánek 05/2013
Graficke pismenko Vesnice Kadov se nachází asi 8 km s. od Nového Města na Moravě a 14 km sv. od Žďáru nad Sázavou v srdci malebné krajiny Žďárských vrchů.
Kadov je z etnografického i architektonického hlediska cennou vsí především díky mnoha zachovaným původním roubeným domkům. V případě Kadova se nevyvinula čistá centrální náves, ale domky byly soustředěny kolem hlavních silničních tahů. Zachovalo se několik roubených stavení, které lze datovat do třetiny 19. století.

historie

Osada Kadov vznikla v souvislosti se založením zdejších železáren v letech 1646 - 51 majitelem novoměstského panství F. M. Kratzerem ze Schönsberka jako dělnická kolonie. Základem vsi se staly domky zdejších zaměstnanců a hutníků. Každý dělník obdržel od panstva i menší pozemky, které vymýtil a tak vznikly zdejší paseky. Ves Kadov je poprvé písemně zmíněna v roce 1656. S rozvojem železáren se rozvíjela i vlastní ves. Při Kadově jsou zmiňovány 2

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Kadov