zámek Lesná

Schönwald
Pozdně barokní zámek vznikl přestavbou staršího sídla r. 1788 za Františka Jáchyma Schirdingera ze Schirdingu. Po požáru r. 1931 byl kolem r. 1936 obnoven. V majetku Schirdingerů až do r. 1945, kdy byl zestátněn. Stavebně upravován v l. 1973 a 1980-1985. Na zámku je sídlo OÚ, klubovna a hostinec.
Graficke pismenko Lesná se prvně připomíná roku 1349, kdy ji Oldřich Sturgraus prodal Arklebovi z Tisové. Protože se při prodeji zmiňuje pouze ves, lze usuzovat, že tvrz byla postavena až po tomto datu. Původní středověkou tvrz dnes nelze v terénu lokalizovat. Někdy bývá tvrziště umísťováno jihozápadně od zámku, jeho existence na této pozici však není prokázána. V dalších letech byla Lesná královským majetkem. Od konce 14. století je zmiňována celá řada majitelů panství, např. r. 1404 Petr ze Šonvaldu, r. 1434 Mertein von Hagennest nebo r. 1498 Mikuláš Grys. Krátce po roce 1557 získal Lesnou Mikuláš ze Schirndingu, zakladatel schirndingské větve, sedící na Lesné. Roku 1574 zdědil Lesnou ...
Pavel P. (Hrady, zámky a tvrze okresu Tachov, Z. Procházka a J. Úlovec, Okresní muzeum v Tachově 1988) (doplněno redakcí - HZTČMS 4., kol. autorů, Svoboda 1985 ; IEČZ, P. Vlček, Libri 1999; http://www.obeclesna.cz), 17.5. 2013

popis

Pozdně barokní zámek, dvoupatrový, krytý vysokou mansardovou střechou. Průčelí zámku, z něhož vystupují z nároží dvě krátká křídla v podobě věží, je členěno lizénovými rámci. Průčelí dominuje předsunutý balkón na kamenných sloupcích nad hlavním vchodem. Okna s uchovitě zalamovanými šambránami. Rozdílná šířka nosných zdí a nepravidelná dispozice stavby ukazuje, že zámek nevznikl jako novostavba, ale přestavbou starší budovy. Místnosti s

Pavel P. (Hrady, zámky a tvrze okresu Tachov, Z. Procházka a J. Úlovec, Okresní muzeum v Tachově 1988) (doplněno redakcí), 17.5. 2013