Lovecký zámeček nechali postavit v 2. pol. 19. století Windischgrätzové, tehdejší majitelé tachovské panství. Zámeček obklopoval anglický park se soustavou rybníčků, kaplí a hájovnou. Zámek byl později využíván jako rekreační objekt, v současnosti je opuštěný a uvažuje se o jeho rekonstrukci.
lovecký zámeček Ostrůvek
Graficke pismenko K zámku se dostanete po zelené turistické značce z obce Lesná, nebo z obce Stará Knížecí Huť se jde nejprve po naučné stezce Historie sklářství, poté po žluté turistické značce (od rozcestí Huťský rybník) a od rozcestí Pod Mlýnským vrchem se pokračuje po zelené, přes zříceninu hradu Šelmberk až k zámečku Ostrůvek.
16.5. 2013

historie

Vznik samoty Ostrůvek (Insenthal) souvisel zřejmě se založením sklářské huti, která se připomíná v místě od r. 1776. Vyrábělo se zde především tabulové a zrcadlové sklo. R. 1838 se již sklárna uvádí jako pustnoucí. V 2. polovině 19. století zde nechali Windischgrätzové, kteří tehdy vlastnili tachovské panství, vystavět na louce obklopené lesy lovecký zámeček. Stavbu obklopoval anglický park se soustavou rybníčků. Plánek z roku 1893 ukazuje, že

Pavel P. (Hrady, zámky a tvrze okresu Tachov, Z. Procházka a J. Úlovec, Okresní muzeum v Tachově 1988), 16.5. 2013

popis

Zámek tvoří neslohová stavba z kamenného neomítaného zdiva, patrová, členitého půdorysu, s mírně vystupujícím trojosým rizalitem, umístěným uprostřed fasády. Dochované kamenné patky, vyčnívající z fasády, i ozdoba střechy ve štítu napovídají, že zámeček dříve mohl být ozdoben i módními dřevěnými terasami ve stylu alpských horských domů.