Novogotický evangelický kostel v Oráčově byl postaven roku 1902 podle návrhu stavitele Josefa Schindlera z Podbořan. Náklady na stavbu uhrazeny z větší části evangelickou nadací Gustava Adolfa ze Šlesvicko-Holštýnska. Zvony daroval továrník M. Ludersdorf, hlavní oltářní obraz Franz Kraus z Jesenice.
© Prudký Martin, 07/2013
Graficke pismenko Novogotický evangelický kostel v Oráčově byl postaven v roce 1902 podle návrhu stavitele Josefa Schindlera z Podbořan. Křesťané protestantského vyznaní žili v Oráčově až do třicetileté války, poslední bohoslužbu měli v roce 1635. Další se dočkali až 17. března 1901. Bohoslužby se nejprve konaly v sále hostince čp. 20 a později v soukromém domě čp. 19, omezené prostory však přestávaly rozrůstající se evangelické komunitě stačit a začalo se proto uvažovat o výstavbě evangelického kostela. Stavba kostela téměř na konci obce, na levé straně silnice směrem na Jesenici byla započata 1. května 1902 a již 1. listopadu téhož roku byl nový ...

Rakovník  (RA)
    Oráčov