Stavba jednotřídní německé školní budovy byla ve Velké Chmelištné zahájena roku 1787 a o rok později byla přízemní kamenná budova krytá šindelovou střechou dokončena. Rozšíření se dočkala v letech 1852-59, roku 1883 rozšířena na tři třídy. Dnes je v budově obecní úřad.
© Prudký Martin, 07/2011
Graficke pismenko Německá obecní škola byla postavena v letech 1787 - 8 na náklady kostelního jmění. Z obecních prostředků byla uhrazena doprava materiálů na staveniště a odborné řemeslné práce. Dům byl postaven z kamene se střechou krytou dřevěným šindelem. Vyučování probíhalo v jediné prostorné třídě se stovkou žáků a učitel obýval byt s jednou místností a kuchyní, který doplňovala komora, chlév a zahrada. V polovině 19. století však škola nevyhovovala zvýšeným nárokům na vyučování a proto byl roku 1855 přijat druhý učitel. Také došlo k přístavbě dalších prostor v letech 1852-59. Ale ani tyto úpravy nebyly dostatečné, škola se roku 1883 ...