Zchátralý gotický jednolodní kostel s trojbokým závěrem a osově umístěnou sakristií uprostřed nefunkčního hřbitova. Přestavěný renesančně, po požáru r. 1791 barokně. Ve hřbitovní zdi dřevěná osmiboká zvonice ze 17. století s hranol. nástavbou krytou šindelem. Na zdech kostela renesanční náhrobníky.
pohled od severu
Graficke pismenko V severní části obce Jezbořice na Pardubicku se nachází kostel sv. Václava s dřevěnou zvonicí. Dostanete se k němu po místní silničce buď východně od obce Čepí, kde je veliký kruhový objezd, nebo od jihu z Heřmanova Městce přes Klešice. Vlak sem bohužel nejezdí a s autobusy to také slavné není - buď z Pardubic nebo z Heřmanova Městce. Na kole je to příjemná projížďka po místních komunikacích.
Rodochrozit, 8.5. 2013

popis

Jezbořice jsou poprvé zmíněny roku 1050, kdy jej od knížete Oty II. získali olomoučtí biskupové. V dalších staletích byly centrem biskupského jezbořického újezdu, 1390 jsou Jezbořice dokonce zmiňovány jako městečko - dá se tedy předpokládat, že v takto významné lokalitě stála i nějaká sakrální stavba, předchůdce dnešního kostela. S touto starší stavbou lze zřejmě spojovat i zprávy z poloviny 14. století, kdy je v Jezbořicích např. roku 1364