Vidhostice jsou stará česká vesnice, poprvé zmíněná roku 1252, přičemž tvrz stála od druhé poloviny 15.století. Zanikla po roce 1584. Tvrziště s centrálním pahorkem o kruhovém půdorysu o průměru asi deset metrů obklopeném kruhovým valem se nachází nad jihozápadním okrajem obce.
Pohled ze západu
© Prudký Martin, 05/2013
Graficke pismenko Tvrziště se nachází na jihozápadním okraji obce, na vršku vybíhajícím z úpatí Kapucínského vrchu, obkrouženém křovinami, nad domem č.p. 11, mezi vsí a lesem.
Prudký Martin, 5.5. 2013

historie

Vidhostice jsou starou českou vsí, jejíž název je odvozen od rodu Vidhosticů a nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1252, kdy byla v držení vladyky Radima. V následujících dvou stoletích byla ves rozdělena na několik částí, patřících různým vlastníkům. V jeden celek Vidhostice spojil roku 1473 jakýsi Beneš, zvaný Aleš z Valče. Roku 1543 ves vlastnil Jiří Ulický z Plešnice a po něm do roku 1584 Údrčtí z Údrče. Ty po tomto roce postavili novou

Prudký Martin podle Rudolf Anděl a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl III. - Severní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 5.5. 2013

popis

Tvrziště má kruhový půdorys o průměru asi deset metrů. Je obkrouženo též kruhovým valem a silně poškozeno výkopy amatérských archeologů. Jámy postrádají kameny což by mohlo znamenat, že tvrz byla vystavěna ze dřeva.