Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
gloriet Klobouk, Kout na Šumavě
Hrady.cz
Gloriet Klobouk stojí zřejmě na místě starší dřevěné stavby, snad z r. 1723. Gloriet byl postaven v období romantismu kolem r. 1824, kdy majitel panství Jan Filip František Josef Stadion zadal rozsáhlé úpravy koutského zámku a jeho okolí. Gloriet byl opraven v letech 1973 a 2006.
Graficke pismenko Gloriet se šindelovou střechou stojí na návrší zvaném Kolébka, u silnice vedoucí z obce Kout na Šumavě ke Spáňovu. Ke glorietu vede z obou obcí žlutá turistická značka.
12.5. 2013

historie

Gloriet, nazývaný podle svého tvaru příznačně Klobouk, stojí na holém návrší nad obcí Kout na Šumavě a připomíná svým tvarem kardinálského klobouku bitvu u Domažlic, která se odehrála ve zdejší oblasti 14. srpna 1431. V této bitvě porazila husitská vojska pod velením kněze Prokopa Holého téměř bez boje křižácké vojsko vedené markrabětem Fridrichem Braniborským a kardinálem Juliánem Cesarinim. Tato porážka přesvědčila katolické církevní kruhy o

Místo, kde prchající kardinál ztratil svůj klobouk
    Podle jedné pověsti byl gloriet postaven v místě, kde kardinál Cesarini na svém útěku před husity ztratil svůj klobouk, zlatý kříž a listiny.
    Jasnovidec
    K místu, kde stojí gloriet, se váže také velice stará pověst, vypravující, že zde bydlíval slepý mládenec, který byl nadán jasnovidectvím.

popis

Čtyři kamenné sloupy s patkami a hlavicemi nesou dřevěnou střechu glorietu ve tvaru kardinálského klobouku, krytou šindelem.