tvrz Plavnice

Malá Plavnice
Panské sídlo, v l. 1440 a 1444 je odtud zmiňován Jan z Pořešína. R.1473 umírá Jeremiáš z Plavnice a Plavničky. Bři Mikuláš a Jiří Plavničtí prodali r.1528 statek Janovi z Rožmberka, načež byl dvůr přestavěn Jakubem Krčínem z Jelčan v renesančním slohu. V l.1563-64 přistavěn pivovar a ovčín.
Samota Plavnice patří k obci Kamenný Újezd. Do Plavnice vede z náměstí a od nádraží Kamenného Újezdu zelená turistická značka.
19.7. 2013

historie

Panské sídlo, původně dvůr, který byl majetkem pánů z Pořešína. Tento rod se v průběhu 15. století rozdělil a jedna z větví se zde usídlila v rozmezí let 1401-1440. V letech 1440 a 1444 je zde zmiňován Jan, řečený Bílá hlava z Pořešína, "seděním v Plavnici malé". Roku 1473 umírá Jeremiáš z Pořešína a Plavničky (pravděpodobně Janův syn) a majitelem části statku se stává rod Rožmberků. Počátkem 16. století prodávají bratři Mikuláš a Jiří Plavničtí

Petr Nožička, čerpáno z:Daniel Kovář, Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka, České Budějovice 2011, 29.5. 2013