Budova synagogy z roku 1875. Při v roce 1904 získala kopuli a novorománské průčelí. Za 2. sv. války, r. 1941, byla vypálena. Po r. 1945 kulturní dům a knihovna. V 60. letech byla poškozena požárem, do dnešní podoby rekonstruována až na počátku 21. století. Dnes knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana.
pohled od jihu
© Milan Caha 04/2013
Graficke pismenko Budova synagogy z roku 1875. Původně měla sedlovou střechu, při úpravách v roce 1904 získala kopuli a novorománské průčelí. Za 2. světové války, 22. června 1941 byla budova vydrancována skupinou SA a místních členů Vlajky a dalších místních občanů. Drancující dav byl v počtu 53 lidí zatčen gestapem a dán do vazby krajského soudu v Uherském Hradišti. Budova byla při drancování polita benzínem a zapálena. Protože nevyhořela, znovu byla podpálena 12. srpna 1941. Ruiny koupilo město a plánovalo jejich demolici. Po roce 1945 však byla budova rekonstruována a sloužila jako kulturní dům, později zde byla zřízena knihovna, koncertní sál ...

židovské památky
    Zlínský kraj