hřbitov Zámrsk

hrobky rodiny Jeníků Zásadských z Gamsendorfu a rodiny Gottlovy
Roku 1832 byl hřbitov přenesen z původního místa u kostela sv. Martina v obci Zámrsk z důvodu obav z rozšíření cholery. Hřbitovu dominuje klasicistní hrobka rodu Jeníků Zásadských z Gemsendorfu (r. 1847) a novorenesanční loggiová hrobka rodiny Gottlovy (r. 1884).
pohled na obě hrobky
Graficke pismenko Hřbitov se původně nacházel hned vedle kostela sv. Martina jižně od zámku. Z obavy před šířením cholery byl roku 1832 přenesen na svah severovýchodně od obce. Na hřbitově stojí dvě hrobky, které zaujmou každého kolemjdoucího již z dálky. Ta první je menší klasicistní hrobka rodu Jeníků Zásadských z Gemsendorfu s pohřební kaplí sv. Floriána, jejíž stavba byla dokončena v roce 1847. Jiří Jeník z Gamsendorfu koupil roku 1780 místní zámek v dražbě (a poté zpustlou stavbu opravil). Původně hrobka rodu stávala přímo v obci u kostela sv. Martina, po přenesení ostatků do nové hrobky byla zrušena. Druhá, rozlehlejší hrobka se nachází v horní části ...
Rodochrozit - podle Uměleckých památek Čech 4., E. Poche a kolektiv, Academia 1982 (doplněno redakcí), 22.4. 2013

popis

Vystoupíte-li na železniční zastávce Dobříkov u Chocně a půjdete-li na JZ na Zámrsk u Chocně, na začátku obce spatříte nevelký, ale o to malebnější hřbitov. Od silnice ke hřbitovu vede lipová alej. Vede sem modrá turistická značka.

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)