Barokní jednopatrový zámek postavený v r. 1786 Františkem Jáchymem ze Širntyngu, který vznikl přestavbou původní tvrze doložené v r. 1497 za Jana Lejtolta z Ebrnic. Po r. 1925 začal zámeček sloužit pro školské účely. Dnes je opuštěny a nevyužívaný.
Čelo zámku
Graficke pismenko Ošelín je menší město, ležící kousek od Svojšína. Leží v malebné přírodě a rozhodoně stojí za navštívení. Když už se tam procházíte, nesmíte vynechat celkem nenápadný zámeček, který sice není nijak známý, ale krásný je určitě.
18.6. 2002

historie

Ves je známá již od roku 1379, kdy byla v držení jistého Oldřicha z Ošelína. Byla sídlem spíše drobných zemanů, a protože neměla žádný větší význam, často měnila majitele. Už v roce 1413 ho získal Habart z Malenic, který jej následně prodal Petrovi mladšímu Kovářovi ze Strhař. V majetku pánů ze Strhař zůstal až do roku 1497, kdy tvrz i s dvorem koupil Jan Lejtolt z Ebrnic se svou manželkou rozenou ze Šternberka. S tímto prodejem souvisí také

tvrz přestavěná na zámek
     Tachov  (TC)