Kostel na konci 13. století uváděn jako farní obce Nový (či Dolní) Kamýk. V 15. stol. upraven pozdně goticky a v 16. stol. renesančně. První barokní přestavba proběhala v roce 1775 po požáru 1774 a druhá v letech 1784–87 nákladem kníže Ferdinanda Filipa z Lobkovic. V hřbitovní zdi zbytky střílen.
© Milan Caha 04/2013
Graficke pismenko Kostel, původně snad zasvěcený sv. Mikuláši, je na konci 13. století uváděn jako farní chrám obce Nový (či Dolní) Kamýk. Z této doby si kostel uchoval pravoúhlý presbytář s křížovou klenbou, triumfální oblouk a část lodi obdélného tvaru. V severní stěně lodi se zachoval raně gotický portál s motivem trojlisté kružby. Ve středověku byl kostel opevněn, ve východní části ohradní zdi se dosud dochovaly střílny. V 15. století byl kostel upraven pozdně goticky a v 16. století renesančně. První barokní přestavba proběhala v roce 1775 po požáru v roce 1774 a druhá v letech 1784–1787 nákladem kníže Ferdinanda Filipa z Lobkovic. Tehdy získala věž výraznou barokní cibulovitou báň.