Kostel připomínán jako farní už r. 1348, r. 1728 zbarokizovaný. Po zřícení klenby r. 1841 opraven r. 1845 a přestavěn r. 1874. Chátrající stavba od r. 2004 v péči spolku nadšenců, do r. 2014 pořádány v její prospěch koncerty. Za kostelem dřevěná zvonice z r. 1845, u něj funkční hřbitov.
Kostel pod Řebříkem se hřbitovem
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Severozápadně od obce Líšná pod skalním hřbetem, na kterém stával hrad Řebřík, se nacházela původně ves Řebřík nebo též Řebříky. Ves zpustla nejspíše současně s hradem, na němž hospodářsky a sociálně závisela. V 16. stol. již byla pustá. Dnes na jejím místě stojí jen kostel sv. Petra a Pavla, který je prvně zmiňován jako farní v roce 1348. Také k roku 1384 se zdejší kostel v seznamu far děkanství podbrdského uvádí jako farní. V době, kdy Řebřík patřil královské komoře, sem král Václav IV. dosazoval faráře. Roku 1555 se mluví o kostelíku „nad Lisstneym v těch pustinách ležícím". Původní kostel byl roku 1728 barokně přestavěn. Při ...
Eva Svobodová (muzeum Zbiroh) a Pavel P., E.H. podle Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978, aktualizace Jiří Špaček 2015), 15.3. 2013

popis

Kostel má půdorys řeckého kříže s polokruhově ukončeným presbytářem obráceným k severu. Průčelí zdobí pilastry a segmentově ukončený štítový nástavec, vstupní portál se segmentovou římsou. Interiér plochostropý, ze zařízení kromě kostelních lavic zbyl jen panelový hlavní oltář s nástavcem a brankami z 1. poloviny 18. století a obrazem od J. Herzoga (19. stol.). Ze stejné doby je barokní kazatelna zdobená páskovou ornamentikou. Z obrazové výzdoby

E.H. podle České, moravské a slezské zvonice, Karel Kuča, Libri 2001; Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978, 16.3. 2013

Rokycany  (RO)
    Líšná