Moje místa 0
Pozdně barokní kříž na návsi obce Žďár u Staré Paky pochází z roku 1799. Pozdně barokní skulptura s plastikou ukřižovaného Ježíše Krista, s reliéfem Panny Marie ve spodní části. Kříž prošel r. 2010 rekonstrukcí. Za křížem stojí novodobá zvonice s opraveným zvonem z r. 1747.
Graficke pismenko Kříž se nachází na návsi obce Žďár u Staré Paky. Do něj je vyryto datum s rokem 1799. Je to hodnotná kamenná pozdně barokní skulptura, skládá se z hranolového soklu, dříku s volutovými křídly, římsy zdobené střapečky a krucifixu s liliovými rameny. V dolní části je reliéf Panny Marie. Za křížem se nachází novodobá zvonice, ve které je zavěšený historický zvon z roku 1747.
Roku 2010 prošel kříž rekonstrukcí (stejně jako historický zvon). Projekt opravy památek byl financován z Programu rozvoje venkova, nemalým dílem přispěla také obec Levínská Olešnice. Dne 7.11.2010 byl kříž společně se zvonicí požehnán novopackým farářem.
Ondřej Peterka, doplněno redakcí dle http://krkonossky.denik.cz, 12.3. 2013