Hrady.cz
Židovský hřbitov byl založen pravděpodobně ve 14. stol. (první zmínka o židovském osídlení je z r. 1336). Nejstarší zachovaný náhrobek je ze 17. stol. Nacisté za 2. sv. války hřbitov zdevastovali a náhrobky odvezli, po válce vráceny na hřbitov. V l. 1991-1994 byla část kamenů znovu vztyčena.
© Milan Caha 04/2012
Židovský hřbitov v Jemnici patří pravděpodobně k nejstarším na Moravě. Židovské obyvatelstvo je ve městě připomínáno již roku 1336 a je pravděpodobné, že již v té době zde byl založen židovský hřbitov. Nicméně hmotné doklady z té doby zde neexistují, nejstarší zachovaný čitelný náhrobek je až ze 17. století. Je však možné, že starší náhrobky byly poničeny za nacistické okupace, kdy byl hřbitov zdemolován. Poslední pohřeb se zde konal na počátku 2. světové války, jemnická židovská komunita zanikla v květnu r. 1942, kdy byla deportována do Terezína. Nacisté hřbitov téměř zlikvidovali, náhrobky vydláždili ulice. Po osvobození byly zbylé náhrobní kameny vráceny na hřbitov, kde stály dlouho opřeny o ohradní zeď. V letech 1991-1994 byla část kamenů ...

popis

Hřbitov v parku pod zámkem je dnes volně přístupný. Téměř trojúhelníková plocha je dnes vyplněna 25 řadami stojících náhrobků. Starší jsou žulové, zdobené převážně rostlinnými motivy a hebrejskými nápisy. Novější náhrobky – přibližně z poloviny 19. století a mladší - jsou z mramoru a žuly, s nápisy německými.