Jeseník nad Odrou - Hůrka
Nevysoká obdélná pseudobarokní stavba s mírně odsazeným závěrem ve tvaru plochého segmentu oblouku postavená r. 1851. Podoba kaple ovlivněna dozvuky barokního venkovského tvarosloví. R. 2008 proběhla generální rekonstrukce spojená s obnovou podoby kaple před pol. 20. století. Cenný původní interiér.
celkový pohled na kapli
© Jan P. Štěpánek 09/2012
Graficke pismenko Větší pseudobarokní kaple sv. Anny na pravém břehu potoka Teplá uprostřed vsi Hůrka, která je součástí obce Jeseník nad Odrou, byla vystavěna v r. 1851 pro obyvatele rozrůstající se vsi. Její vzhled odkazuje na dožívání navyklého barokního tvarosloví na českém a moravském venkově v 19. století. Na počátku 20. století byla v kapli instalována nová vitrážová okna odkazující na dary jednotlivých zdejších rodin. V 60. letech 20. století byla stavba nevhodně omítnuta břízolitovou omítkou, která byla odstraněna až při generální rekonstrukci v r. 2008. Tehdy získala zpět svou původní podobu a proběhla částečná výměna střechy. Rekonstrukce byla završena v r. 2012 termosanací krovů napadených dřevokazným hmyzem.
Kaple patří od r. 1958 mezi chráněné nemovité kulturní památky ČR.

popis

Kapli tvoří nevysoká obdélná stavba zakončená mírně odsazeným presbyteriem ve tvaru plochého segmentu oblouku. Obě boční fronty prolamuje dvojice vyšších oken zakončených obloukem. Vstupní průčelí prolamují dvojdílná vstupní vrata s půlkruhovým nadsvětlíkem. Štít s pseudobarokním tvaroslovím odděluje od spodní stavby jednoduchá římsa. Původní zdobení fasády plastickými detaily v podobě pilastrů s palmetovými hlavicemi a festony ve štítě a

Nový Jičín  (NJ)
    Hůrka