Hřbitov založen po r. 1727, kdy do obce přišla početná skupina Židů z Vídně a Dolního Rakouska. Nejstarší dochovaný náhrobek je z r. 1730. Poslední pohřeb v létě 1930. Hřbitov má rozlohu 1514 m2 a je na něm cca 450 náhrobků barokního a klasicistního typu, s převážně hebrejskými a německými nápisy.
plocha hřbitova
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Hřbitov byl založen na počátku 18. století, kdy do obce přišla početná skupina Židů, kteří své původní obce museli opustit na základě výnosu císaře Leopolda I. ze dne 3. 2. 1670 o vyhnání Židů z Vídně a Dolního Rakouska. První zmínky o zdejší židovské obci jsou z roku 1727. Nejstarší dochovaný náhrobek je už z roku 1730 a patří učiteli Bernardu Inslovi. Poslední pohřeb zde proběhl v létě 1930. Hřbitov se nachází v lese za obcí a má rozlohu 1514 m2. Zachovalo se na něm cca 450 náhrobků barokního a klasicistního typu, převážně s hebrejskými a německými nápisy. V rohu hřbitovní zdi se zachovala márnice z 19. století, zrekonstruovaná na konci 20. století.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004 + http://www.zidovskehrbitovy.cz), 27.2. 2013