panská zájezdní hospoda

Kábův dům; hotel U černého orla
Budova postavena na středověkých parcelách, barokně přestavena v pol. 18. století. Účel přestavby není jistý – snad měla sloužit jako klášter paulánů či jako nájemný dům pro rodiny tkalců z místní soukenické manufaktury. Po dokončení stavby zde byl zájezdní hostinec, hotel, taneční a divadelní sál.
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Podobně jako jiné domy na brtnickém náměstí, i tato budova byla postavena na středověkých parcelách a v jejím obvodovém zdivu se snad dochovaly fragmenty starších staveb. Dům byl velkoryse barokně přestavěn v polovině 18. století. Není jisté, jaký byl účel přestavby. Podle jedné verze se jednalo o první budovu kláštera paulánů, kterou nechal vystavět hrabě Antonín Collalto. Budova se však již při stavbě začala hroutit, byla opuštěna a klášter byl pak nově vybudován u zámeckého kostela. Podle jiné verze měla stavba podle návrhu Giovanni Battisty Pieroniho sloužit jako ubytování pro rodiny tkalců z místní soukenické manufaktury. V důsledku válečných ...