Moje místa 0
Tvrz rytířů z Lipnice ze 14. stol., v 16. stol. v majetku Vorreiterů a Fictumů. Od r. 1644 v držbě Nosticů, kteří ji přestavěli na zámek. R. 1719 jej získalo město Loket, r. 1815 prodán J. D. Starckovi. R. 1835 zbořen či přestavěn na pivovar. Zámek a obec zanikly v 70. letech 20. století.
Graficke pismenko Lipnická tvrz se stejnojmennou vsí je poprvé připomínána r. 1353 jako loketské léno rytíře Jindřicha. R. 1359 ji již držel jeho nástupce Frencl z Lipnice. V letech 1514 a 1525 byla tvrz v majetku Sebalda Vorreitera a Martina z téhož rodu. Roku 1586 žili na tvrzi bratři Kašpar a Volf Fictumové, kteří ji někdy po tomto roce přestavěli. V r. 1620 prodal Wolf Fictum lipnickou tvrz městu Lokti, kterému byla po porážce stavovského povstání zkonfiskována. R. 1623 koupila tvrz Máří Magdaléna Herntlová z Leuttensdorfu, rozená Pístnicová. Od r. 1644 patřila Lipnice sokolovských Nosticům, kteří nahradili tvrz zničenou během třicetileté války zámeckou ...
Jan Boukal, zdroje: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy,Praha 1985, Tomáš Karel - Vilém Knoll - Luděk Krčmář, Panská sídla západních Čech - Karlovarsko, České Budějovice 2009, http://www.omks.cz/cz/vypis.php?ty, 23.2. 2013