Zámek nechal v r. 1766 postavit v raně klasicistním stylu zároveň s parkem hrabě Ferdinand Bonaventura z Harrachu. R. 1945 byl zámek majitelům zkonfiskován a od 1. 7. 2000 je majetkem městyse Náměšť na Hané.

Prohlídkové trasy:

Prohlídková trasa A - přízemí zámku (předsálí, velký sál, červený salonek, kuřácký salonek, zlatý salonek, knihovna) a expozice arcibiskupských kočárů. Délka trasy je cca 20-30 minut.
Prohlídková trasa B - přízemí zámku (trasa A) + I. patro zámku (obytné místnosti - ložnice, jídelna, apartmány, hudební salon, šatna, toaleta, pracovna) a expozice arcibiskupských kočárů. Délka trasy je cca 50-60 minut.
Prohlídková trasa C - (jen v období červenec + srpen, mimo tyto měsíce pouze po předchozí dohodě pro skupiny) - zahrnuje trasu A + trasu B + expozice arcibiskupských kočárů + expozice dětských historických kočárků + prohlídku zámecké kaple. Délka trasy je cca 70-80 minut.
Speciální okruh - tj. knihovna, horní patro zámku, arcibiskupské ...

historie

Zámek byl postaven na přání hraběte Ferdinanda Bonaventury z Harrachu v roce 1766. Do té doby přebýval v tzv. Dolním zámku, dnes je to budova sladovny. Toto nové letní sídlo nechal vystavět v raně klasicistním slohu se zřetelnou inspirací francouzskými vzory. Ve stejné době nechal vybudovat kruhový park kolem zámku a vysázet lipová stromořadí, která vedou do čtyř světových stran. Po smrti hraběte v roce 1778 zdědila zámek jeho dcera Marie

Olomouc  (OL)
    Náměšť na Hané