Cihlová boží muka pocházejí z konce 18. nebo z 19. století. Postupem času zchátrala a hrozilo jejich zřícení, roku 2011 byla obnovena.
© Prudký Martin, 02/2013
Vesnice Mirošovice leží při silnici mezi Lounami a Bílinou. Boží muka stojí kousek za obcí, po pravé straně u silnice vedoucí z Mirošovic do Tvrdína.
Prudký Martin, 11.2. 2013

historie

Cihlová boží muka u Mirošovic byla postavena koncem 18. nebo v 19. století. Za poválečné kolektivizace málem podlehla zkáze. Postupně zchátrala až k havarijnímu stavu, roku 2011 se naštěstí dočkala obnovení. Tato hojná ozdoba české krajiny byla v Čechách stavěna od 14. století, nejdříve v gotické podobě z kamene a později cihlová v období baroka. Boží muka postavená ve středověku většinou nepřečkala husitské období našich dějin, protože byla

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech 2. - E. Poche a kol., Academia 1978, www.hrobcice.cz, Historie.cs, 12.2. 2013

křížek, boží muka
     Teplice  (TP)