Moje místa 0
Židovský hřbitov byl založen r. 1794. Po postupném přesídlení většiny markvareckých židovských obyvatel byla zdejší náboženská obec r. 1888 zrušena. Většina náhrobků pochází z 1. pol. 19. stol., součástí hřbitova je kamenná obřadní budova. Hřbitov patří od r. 1958 mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 04/2012
Židovský hřbitov leží v lese poblíž obce Markvarec (okr. Jindřichův Hradec), je vzdálený přibližně 1 km jihovýchodně, leží vedle silnice vedoucí z Markvarce do Lipolce (ze silnice vede směrem k hřbitovu odbočka – polní cesta).

historie

Součástí obce Markvarec byla židovská komunita, která se zde vytvořila přibližně v 2. polovině 17. století. V obci byla židovská čtvrť (Židovna), r. 1786 zde byla postavena synagoga. Roku 1794 byl založen zdejší židovský hřbitov. Většina židovských rodin později postupně přesídlila, většinou do blízkých Dačic. Zdejší náboženská obec byla zrušena r. 1888. Hřbitov patří od r. 1958 mezi chráněné kulturní památky ČR. Je pravidelného čtvercového

E. H. podle http://monumnet.npu.cz, http://cs.wikipedia.org; Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; http://zaskoloumarkvarec.webnode.cz, 20.2. 2013