Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Podhradí, Podhradí

zámek Podhradí

starý (horní) zámek
Zámek byl postaven na přelomu 16.-17.stol. jako náhrada za hrad Neuberk. Po požáru v roce 1902 byl opuštěn a postupně se změnil ve zříceninu. Dnes stojí pouze trosky obvodových zdí.
Graficke pismenko V těsném sousedství zříceniny hradu Neuberg najdete pozůstatky po Horním zámku.
Podle popisu, který je datován k roku 1684, zámek tvořily dvě budovy. Pod zámkem byla zahrada a v její dolní části letohrádek. V roce 1750 byly provedeny nevelké stavební úpravy. Bohužel zámek v roce 1902 vyhořel a jako takový nebyl již obnoven.
21.3. 2005

historie

Náhradou za zbořený hrad Neuberk vznikl na přelomu 16. a 17. století v jeho severozápadním předpolí renesanční zámek. Jeho přesnou podobu neznáme, po poničení Švédy na přelomu 30. a 40. let a znovu na konci 17. století byl původně snad trojkřídlý zámek výrazně přestavěn do podoby velké obdélné dvoupatrové budovy. Ta byla po požáru roku 1902 opuštěna a postupně se změnila ve zříceninu, dnes stojí pouze trosky obvodových zdí.
    Pavel Zany Komárek, 26.4. 2004